Potrivit portalului instanțelor, magistrații Judecătoria Ploiești au decis ca SC OMV Petrom SA să fie condamnată pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, societatea umând să plătească o amendă penală de 380.000 lei, respectiv 200 de zile amendă, suma corespunzătoare unei zile amendă fiind de 1.900 de lei.
În plus, judecătorii au mai decis ca părinții și frații copilului care a murit după ce a inhalat gaze de la o sondă să primească daune morale în valoare de 135.000 de euro, câte 35.000 de euro mama și tata și câte 13.000 de euro cei 5 frați.
Complementar, judecătorii au decis suspendarea activității la sonda din Ariceștii Rahtivani, pe o perioada de șase luni, de la data rămânerii definitive a sentinței.
Decizia nu este definitivă, având drept de apel în termen de zece zile de la comunicare.
Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au au dispus trimiterea în judecată a SC OMV Petrom SA sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, în ianuarie 2016.
Potrivit procurorilor, la data de 27 februarie 2014 a fost identificat cadavrul unui minor, la aproximativ 17 centimetri de capătul liber al unei conducte ce deriva din coloana de exploatare a unei sonde de extracție a țițeiului aparținând SC OMV Petrom SA, situată la circa 100 de metri de ultima casă a satului Ariceștii Rahtivani, județul Prahova, sat în care locuia copilul.
„Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că moartea minorului a fost violentă și s-a datorat insuficienței respiratorii acute survenită în cursul unei intoxicații acute, accidentale, cu gaze de sondă, rezultate în atmosferă prin derivația din coloana de exploatare a sondei Ariceștii Rahtivani. Inhalarea de către victimă a gazelor de sondă a fost posibilă întrucât locul în care se aflau ventilul și capătul derivației din coloana de exploatare a sondei Ariceștii Rahtivani nu era împrejmuit și nici semnalizat în mod corespunzător așa cum inculpata, societatea comercială anterior menționată, ar fi trebuit să procedeze”, a arătat Ministerul Public.